O živalicah

Činčila

Vse kar morate vedeti o činčili

Činčila se predstavi

Činčile so odlični hišni ljubljenčki za večje otroke in odrasle ljudi. Po naravi so plašne in ne prenesejo grobega ravnanja. Ob nežnem rokovanju postanejo prijateljske in radovedne. Činčile ne grizejo! Odrasla činčila zraste od 25 – 35 cm, rep pa meri še dodatnih 10 – 15 cm.

Če za činčilo pravilno in lepo skrbite, lahko dočaka tudi do 20 let starosti. V naravi so činčile značilne sive barve, medtem ko so v ujetništvu vzredili več barvnih različic. Činčile prihajajo iz gorskih predelov Južne Amerike. Svojemu okolju so se prilagodile z razkošnim kožuhom. V začetku so jih gojili za krzno, kasneje pa so postale priljubljene tudi kot hišne živali, saj so izredno čiste in nimajo vonja.

Činčile so najbolj aktivne ob zori in mraku, vendar postanejo aktivne tudi čez dan, če se z njimi veliko ukvarjate. Stres in grobo ravnanje lahko povzročata izgubo dlake. Z nežnimi dotiki in pridobivanjem njihovega zaupanja boste dosegli, da vam bodo sedele na roki in vam dovolile nežno božanje.

Činčilo dvignite v naročje in jo čvrsto držite pod rameni, z drugo roko pa pod zadkom na bazi repa. Postopoma navadite činčilo na dvigovanje in božanje. Če je zelo živahna, jo najprej navadite na roko in naj sama ugotovi, da ji niste nevarni.

Činčile v naravi živijo v družinah, zato imate lahko tudi več činčil skupaj. Vendar tudi ena činčila lahko zadovoljno živi, če se z njo veliko ukvarjate. Ker so zelo aktivne in radovedne živali, morajo imeti veliko prostora oz. jih je potrebno redno spuščati iz kletke, da se dobro razgibajo. Činčile se veliko oglašajo s cvrčanjem, piskanjem in lajanjem podobnimi zvoki.

Namestitev činčile doma

Ko činčilo prinesete domov, jo namestite v primerno veliko (visoko) kletko za činčile s policami, na katere činčila skače in počiva. V kletki naj bo tudi hiška, kamor se lahko činčila skrije med počitkom. Kletko postavite na mirno mesto, proč od prepiha, vlage in neposredne sončne svetlobe ali grelnih teles. Dno kletke posujete z vpojnimi lesenimi ostružki ali peletiranim nastilom, ki ga je potrebno redno menjavati.

Poleg tega činčila potrebuje še posodico za hrano in napajalnik za vodo ter posodo za peščeno kopel. Činčile namreč umazanijo iz kožuha odstranjujejo s kopanjem v pesku, ki dlako očisti in spodbuja njen sijaj. V kletko namestite tudi različne igrače in plezala (veje sadnega drevja, vendar se izogibajte vejam koščičastega sadja ), s katerimi si činčila krajša čas in obrablja zobe.
Kljub temu, da je nova ljubljenka izredno ljubka in bi jo najraje pestovali in božali, se temu uprite.

Transport, prihod v novo okolje z novimi vonjavami in predmeti so za činčilo zelo stresni. Dodatno vznemirjanje ta stres samo še dodatno poveča in činčila lahko tudi zboli.
Prvih nekaj dni v prihodu v novi dom činčila potrebuje mir, da se navadi na novo okolje in razišče svoje domovanje. Otroke opozorite, da činčila ni igrača in je z njo potrebno ravnati nežno in previdno, zato naj vanjo ne silijo in je ne prijemajo.

Činčilo začnite udomačevati postopoma. Sedite zraven njene kletke in se z njo pogovarjajte, da se privadi na vašo prisotnost. Ljubljenki iz roke ponudite različne priboljške. Postopoma se vam bo pustila pobožati in prijeti v roke tudi, kadar bo prosto tekala po stanovanju. Činčile so glodalci, zato morajo stalno rastoče zobe redno obrabljati s pravilno prehrano in različnimi glodali. Činčila naj ima na voljo seno, mineralni kamen in različne lesene igrače. Dlaka činčile je zelo gosta, saj iz enega dlačnega mešička raste kar 160 dlak, zato potrebuje tudi primerno nego.

Činčile so zelo čiste živali, ki se veliko negujejo same, vendar jim lahko pomagate z rednim česanjem oz. krtačenjem.
Redno čiščenje kletke, posodice za hrano in napajalnika ter menjavanje nastila je poleg pravilne prehrane in nege nujno za zdravje vašega ljubljenca.

Prehrana činčile

Činčile so rastlinojede in se v naravi hranijo z vlakninasto hrano, ki je zelo revna s hranilnimi snovmi in je dokaj težko prebavljiva. To so različne trave, zeli in grmičevja.

Činčile jedo liste, stebla, korenine, sadeže in semena teh rastlin. Činčilam kot hišnim ljubljenkam ponudite posebej zanje pripravljene, visoko kakovostne pelete ali semenske mešanice, ki vsebujejo vse potrebne hranilne snovi v pravilnem ravnovesju.

Osnovna hrana za činčilo pa je trava oz. seno, ki ga morajo imeti stalno na voljo. Ne pozabite na svežo pitno vodo v napajalniku. Občasno lahko vaši činčili ponudite tudi kosmiče, suho sadje (rozine,…), jabolka, sušen polnozrnat kruh ali sušena zelišča. Sveža zelenjava kot je brokoli, solata ali sveža trava za činčilo niso najboljše, saj lahko povzročajo prebavne motnje in napihnjenost.

Ne dajajte ji sončničnih semen, arašidov, koruze ali koruznih kosmičev! Posodica za hrano naj bo pritrjena ali pa dovolj težka, da je činčila ne prevrne. Posodico vsak dan očistite in vanjo nasujte svežo hrano. Tako lahko vedno ocenite koliko vaša ljubljenka poje. Činčila naj ima vedno na voljo svežo pitno vodo.

Zdravje činčile

Činčile so precej zdrave živali, vseeno pa se lahko zgodi, da vaša ljubljenka zboli. Če z vašo ljubljenko preživljate veliko časa in se z njo veliko ukvarjate, jo dobro poznate in hitro ugotovite, da se ne počuti dobro.

Činčile so v naravi plen in zato dolgo skrivajo znake bolezni. Ko so ti opazni, je pogosto bolezen že močno napredovala. Bolezni se pri činčilah najpogosteje pojavijo zaradi nepravilne namestitve, nege in napačne prehrane.

Vlaga, prepih, umazanija, nenadne spremembe temperature, neprimerna, plesniva ali drugače pokvarjena hrana in stres lahko povzročijo pojav različnih okužb z bakterijami, virusi, glivicami, garjami ipd. Pogosti klinični znaki bolezni so neješčnost, apatičnost, izpadanje dlake, srbež, težko dihanje, izcedek iz oči ali smrčka, slinjenje, oslabelost, driska ipd. Tudi zobje lahko činčilam pogosto povzročajo težave, saj lahko zaradi nepravilne obrabe preveč zrastejo in žival ne more več jesti, začne hujšati in lahko pogine.

Če pri svoji ljubljenki opazite kateregakoli od bolezenskih znakov, jo je potrebno takoj odpeljati k veterinarju. Priporočamo, da si za svojo ljubljenko izberete veterinarja na kliniki ali v ambulanti za male živali. Nekatere bolezni se lahko prenesejo iz ljubljencev na ljudi, zato je osebna higiena po vsakem stiku z živaljo zelo pomembna.

Večino teh obolenj zlahka preprečite z ustrezno oskrbo vaše ljubljenke. Redno čistite in razkužujte kletko, menjavajte nastil, čistite posodice za hrano in vodo in poskrbite za pravilno in kakovostno prehrano, ki vsebuje vse potrebne hranilne snovi, hkrati pa pomaga ljubljenki pri obrabi zob.

Tudi v stanovanju preži na činčilo veliko nevarnosti. Kadar je ljubljenec spuščen, odstranite vse električne kable, strupene rastline, čistila, ostre predmete in druge gospodinjske pripomočke, ob katere bi se lahko poškodovala.

Oprema za činčile

Kletka, nastil, hrana za činčile, priboljški, hišica za spanje, seno, napajalnik, ščetka za napajalnik, posodica za hrano, mineralni kamen, peščena kopel in razkužilo.

Ob nakupu živali vas prosimo, da razumete, da so to živa bitja. Vse živali pri nas so pregledane in pod stalnim veterinarskim nadzorom. Od trenutka, ko živali zapustijo našo trgovino niso več pod nadzorom in zato ne moremo odgovarjati za njihovo zdravje. Iz istega razloga jih po opravljenem nakupu ne moremo več zamenjati.

Zakonodaja, ki ureja gojenje in oskrbo hišnih ljubljencev:

Zakon o zaščiti živali

Pravilnik o zaščiti hišnih živali

Odredba o bivalnih razmerah in oskrbi živali prosto živečih vrst v ujetništvu.

Oprema za činčile in druge glodalce vam je na razpolago v naši spletni trgovini.

Mogoče bi vas zanimalo tudi ...

Kunec

Kunci potrebujejo veliko prostora, primerno hrano in vodo, družbo in igračke ter skrbno nego.

Činčila

Činčile so po naravi plašne živali in je treba z njimi ravnati nežno. So zelo radovedne hišne ljubljenke, ki se vam bodo pustile crkljati.

Morski prašiček

Morski prašiček je nezahteven hišni ljubljenček, za zdravje potrebuje hrano s C vitaminom in hrano, s katero si lahko obrusi zobke.