O živalicah

Hrček

Vse kar morate vedeti o hrčku

Hrček se predstavi

Hrčki so glodalci in odlični družinski ljubljenci. Potrebujejo zelo malo prostora in zanje je enostavno skrbeti. Niso pa primerni za zelo majhne otroke, ki bi hrčka lahko preveč stisnili. Hrček se takrat prestraši in lahko tudi ugrizne. Sicer so nočne živali in večino dneva prespijo, zvečer pa pridejo iz svojega skrivališča.

Odrasel zlati hrček zraste od 15 do 20 cm in tehta 100 – 150 gramov. Zlati hrčki povprečno živijo 2,5 let, kitajski in Roborovski pa živijo do 3 leta ali več. Odrasli ruski in kitajski hrčki merijo približno 10 cm in tehtajo 50 – 75 gramov. Najmanjši je Roborovski hrček, ki doseže 4 – 5 cm v dolžino in tehta le 20 – 25 gramov.

Zlati hrček je v naravi samotar, zato bo tudi v vašem domu en sam hrček popolnoma zadovoljen. Samičke so namreč v določenih obdobjih razmnoževalnega ciklusa precej agresivne in samčki bi se skoraj zagotovo tepli. Če želite imeti več kot enega hrčka, je bolje da se odločite za pritlikave hrčke ali puščavske skakače, ki tudi v naravi živijo v skupinah.

Če želite imeti dva ali več pritlikavih hrčkov, jih kupite istočasno, saj kasnejši prišleki ne bodo dobrodošli. Če ne želite mladičkov, si omislite hrčke istega spola. Kot vse družabne živali, lahko tudi hrčki postanejo agresivni drug do drugega. Ne zamenjajte pa normalne igre z agresijo. Če pride do pretepa, hrčke takoj ločite.

Namestitev hrčka

Hrčki so ljubke živali, primerne tudi za začetnike. Za prijetno bivanje, zadovoljno in zdravo življenje hrček potrebuje primerno veliko kletko, postlano s čistim in vpojnim nastilom, ki ga je potrebno redno menjavati. Pritlikavi hrčki so precej manjši od zlatega, zato zanje niso primerne enake kletke. Idealne so plastične ali steklene posode s primernim zračenjem, na voljo pa so že tudi posebne kletke z manjšim razmakom med rešetkami.

Hrčki so izjemno aktivni ljubljenci, ki potrebujejo veliko gibanja, zato morajo v kletki imeti veliko možnosti za razgibavanje. V kletko postavite kolo, različne lestve, plezala, tunele ipd. Zanimive so tudi sestavljene kletke, ki jih lahko nadgrajujete s tuneli in prostorčki ter tako še povečate njihovo površino. Hrčki tudi v naravi živijo v rovih in bodo v takšni kletki uživali.

Ko hrčka prinesete domov, ga prvih nekaj dni pustite pri miru, da se privadi na novo okolje in dobro razišče svoj novi dom. Transport, prihod v novi dom z novimi vonjavami in predmeti ter neprestano vznemirjanje so za hrčka stresni, stres pa lahko povzroči padec odpornosti in pojav bolezni. Zato z udomačevanjem hrčka začnite počasi.

Najprej se z njim pogovarjajte, nato ga seznanite s svojo roko, da se navadi vašega vonja. Postopoma ga lahko nežno vzamete v roke tako, da ga z rokami v celoti objamete. Če hrčka prijemajo majhni otroci, naj bodo vedno pod nadzorom odraslih, da jim ljubljenec ne pade iz rok. Ko se vas hrček navadi, se vam bo približal sam in vam bo tudi jedel iz roke.

Hrček svoje bivališče razdeli na spalnico, jedilnico, kopalnico in igralnico. Hiška običajno služi kot spalnica in shramba obenem. Hrček si namreč hrano nabere in shranjuje v lične vrečke, ki jih izprazni na varnem v svojem skrivališču. Prav zato bodite pri hranjenju sveže hrane pazljivi, saj jo hrček lahko odnese v svoje skrivališče, kjer začne gniti in plesneti, če je ne poje takoj. Hrčku vsak dan ponudite svež obrok semenske mešanice za hrčke v čisti in trpežni posodici. Svežo pitno vodo naj ima vedno na voljo, najbolje v napajalniku. Hrčku občasno ponudite tudi sveže sadje ali zelenjavo, vendar ne pretiravajte, saj lahko, še posebej pri mladih hrčkih, prevelika količina le tega povzroči prebavne motnje, ki so za hrčka lahko tudi usodne.

Hrčki so glodalci in jim zobje neprestano rastejo, zato si jih morajo redno in pravilno obrabljati. Pri tem je izredno pomembna pravilna prehrana z dovolj vlakninami, pa tudi mineralni kamen, veje ali kosi lesa in posebne igračke za glodanje.

Za zdravo in zadovoljno življenje vašega ljubljenca je najpomembnejša pravilna oskrba, pravilna prehrana, redno čiščenje in razkuževanje kletke, menjava nastila in čiščenje posodice za hrano in vodo.

Hrana za hrčka

Hrčki so vsejedi in se prehranjujejo z zelo različno hrano. To pomeni da pravilna prehrana za hrčka niso samo semena, sadje in zelenjava, pač pa mora občasno dobiti tudi živalske beljakovine. Ponudite mu lahko košček mesa ali mačji briketek. Pomembno je, da hrana, ki jo dobi vaš hrček, vsebuje vse potrebne snovi in pokrije njihove potrebe po beljakovinah, maščobah, ogljikovih hidratih, vitaminih in mineralih.

Priboljški so dobrodošli za občasno popestritev vsakodnevne prehrane, z njimi pa hrčka tudi lažje udomačite. Posodica za hrano naj bo trpežna in težka,da je hrček ne more prevrniti, ko pleza vanjo. Posoda mora biti odporna na glodanje in enostavna za čiščenje. Vsakodnevno odstranite ostanke hrane, redno menjavajte vodo in pomivajte napajalnik.

Zdravje hrčka

Več časa kot preživite z vašim ljubljencem, bolje ga poznate in prej opazite, kadar z njim nekaj ni v redu. Hrčki so na splošno zelo odporne živali in so običajno zdravi vse življenje. Kljub temu pa včasih lahko zbolijo in hitro ukrepanje veterinarja je bistvenega pomena, saj so to majhne živali, pri katerih bolezen običajno hitro napreduje.

Večina obolenj se pojavi zaradi nepravilne oskrbe. Napačna ali pokvarjena hrana, prepih, vlažen nastil, nenadne spremembe temperature, stres ipd. so lahko dovolj, da hrček zboli. Najpogostejši znaki bolezni, ki jih opazite so driska, zlepljena dlaka okoli zadka, izcedek iz smrčka, zlepljene oči, kihanje, težko dihanje, izpadanje dlake, spremembe na koži, nezanimanje za okolico, izguba teka, hujšanje in drugi.

Hrčki imajo pogosto zaradi nepravilne obrabe tudi težave z zobmi. Ti lahko preveč zrastejo, hrček ne more več jesti, hujša in lahko tudi pogine.

Če pri svojem ljubljencu opazite katerekoli od bolezenskih znakov, ga je potrebno takoj odpeljati k veterinarju. Priporočamo, da si za svojega ljubljenčka izberete veterinarja na kliniki ali ambulatni za male živali.

Nekatere bolezni se lahko prenesejo tudi iz ljubljencev na ljudi, zato je osebna higiena po vsakem stiku z živaljo zelo pomembna.

Večino bolezni lahko pri hrčkih preprečite, če zanje pravilno skrbite, redno čistite in razkužujete kletko in opremo ter hrčka pravilno hranite s kakovostno in uravnoteženo prehrano in poskrbite za pravilno obrabljanje njegovih stalno rastočih zob.

Tudi v stanovanju preži na hrčka veliko nevarnosti. Kadar je ljubimec izpuščen, odstranite vse električne kable, strupene rastline, čistila, ostre predmete in druge gospodinjske pripomočke, ki so za hrčka lahko nevarni.

Oprema za hrčka

kletka, hišica, nastil, posoda za hrano, napajalnik s kovinskim nastavkom za pitje, ščetka za čiščenje napajalnika, hrana za hrčka, kolo za razgibavanje, palčke za grizenje, priboljški, mineralni kamen, vitaminski dodatki in razkužilo

Ob nakupu živali vas prosimo, da razumete, da so to živa bitja. Vse živali pri nas so pregledane in pod stalnim veterinarskim nadzorom. Od trenutka, ko živali zapustijo našo trgovino niso več pod nadzorom in zato ne moremo odgovarjati za njihovo zdravje. Iz istega razloga jih po opravljenem nakupu ne moremo več zamenjati.

Zakonodaja, ki ureja gojenje in oskrbo hišnih ljubljencev:

Zakon o zaščiti živali

Pravilnik o zaščiti hišnih živali

Odredba o bivalnih razmerah in oskrbi živali prosto živečih vrst v ujetništvu.

Oprema za glodalce imate na razpolago v naši spletni trgovini zazivali.si.

Mogoče bi vas zanimalo tudi ...

Plazilci

Plazilci izvirajo iz različnih življenjskih okolij – od puščav do tropskih deževnih pragozdov – od tega je odvisna ureditev terarija.

Kunec

Kunci potrebujejo veliko prostora, primerno hrano in vodo, družbo in igračke ter skrbno nego.

Nimfa

Nimfe so srednje velike sobne ptice, ki niso zahtevne in so primerne tudi za začetnike, saj so zelo družabne male živali.