O živalicah

Kunec

Veliko ljubiteljev živali ne ve, da sta kunec in zajec pripadnika dveh različnih živalskih vrst, čeprav sta iz istega reda in družine. Zajci pri nas niso udomačeni, v ujetništvu jih je prepovedano zadrževati, zato so kunci domači ljubljenčki, ki vam delajo družbo.

Na prvi pogled boste kunce in zajce lahko ločili po ušesih – kunci imajo kratka ušeska (lahko so pokončna ali ne), zajci pa imajo pokončna in dolga ušesa. Mali kunci so ob kotitvi povsem goli ter slepi in gluhi, skotijo se v gnezdu, ki ga zgradi njihova mati. Zajci pa se skotijo na prostem z dlako, takoj tudi vidijo in slišijo, navadno živijo na poljih in travnikih.

Če se odločite v svoj dom sprejeti kunca, mu morate zagotoviti primeren prostor, primerno hrano in vodo. Za dobro počutje kunec potrebuje tudi prostor za gibanje in družbo (še enega kunca), s katerim se dobro razumel.

Kakšno hrano potrebujejo kunci?

Kunci so rastlinojede živali in za zdravje potrebujejo rastline z visoko vsebnostjo surovih vlaknin, ne potrebujejo veliko beljakovin in ogljikovih hidratov. Zaradi neprimernega prehranjevanja pogosto prihaja do tega, da so kunci kot hišni ljubljenčki predebeli. Večino hrane naj imajo kunci vedno na voljo – priporoča se kvalitetno seno (v primeru, da kuncu ponudite svežo travo, ga postopoma navajajte nanjo) – s tem, ko kunec ves čas grizlja seno ali travo, obrablja zobe, ki sicer ves čas rastejo. Kuncem ponudimo še pelete, semenskih mešanic pa za zdravje ne potrebujejo.

Pomembno je, da ima kunec vedno na voljo hrano, ki jo skrijemo, da si jo poiščejo – pomembno je tudi, da njihova prebavila niso nikoli prazna. Ponudimo jim lahko svežo zelenjavo (listnato in plodovno), ki mora biti dobro oprana in tudi osušena!

Vsakodnevno kuncu ponudimo: listi korenja, različne vrste solat (radič, cikorija, endivija, berivka), regrat, rukola, ohrovt, janež, stebelna zelena … Kuncem lahko ponudimo tudi različna zelišča (bazilika, meta, kamilica, koriander, koper, celo rožmarin ali sivko). Redkeje kuncu ponudimo: peteršilj, špinačne liste, liste pese, brstični ohrovt … Od plodov (ena desetina dnevnega vnosa) lahko kunci zaužijejo: korenje, zelje, papriko, brokoli, zeleno, bučke …

Kunci se radi posladkajo tudi s sadeži – radi imajo košček jabolka, hruške, tudi breskve, slive in marelice, ponudite jim lahko še ribez.

Kunci morajo imeti na voljo vedno svežo vodo iz posebnih posod z zaobljenim robom (napajalniki se odsvetujejo).

Kunci imajo posebnost – svoje iztrebke (mehke cekotrofe, ki vsebujejo visok delež vlage in vsebujejo veliko beljakovin in vitamina B), pojedo!

Namestitev kunca v kletki se odsvetuje

  • Kunec za bivanje potrebuje veliko prostora – njegov prostor naj bi bil približno šest kvadratnih metrov. Kunec namreč potrebuje prostor za gibanje (tudi na prostem radi tekajo po travi s pomočjo ograde za glodavce) in temperaturo prostora okrog 20 stopinj Celzija (vročino slabo prenašajo).
  • Za kuncem je treba tudi redno čistiti – priskrbeti mu moramo vsaj eno stranišče za glodavce, v kateri lahko kot podlago uporabimo lesne pelete in malo sena.
  • Kunci so vajeni imeti skrivališča, zato v njihov prostor namestite leseno hišico z različnimi odprtinami, priskrbite jim tudi mehko ležišče, kjer se bodo počutili varno.
  • Mali raziskovalci se radi tudi razgledajo po okolici, zato imajo radi tudi poličke za glodavce.
  • Kunci potrebujejo igrače za krajšanje časa – krogle iz sena ali vrbovih vej, tunele s senom in dodatki zelišč, lahko kuncu ponudimo tudi svežo travo za glodavce, zamotili se bodo tudi z glodanjem vej ipd.
  • Pri varnosti poskrbite, da v bližini ne bo električne napeljave, strupenih sobnih rastlin ali predmetov, ki bi jih kunci lahko s svojimi zobki zaradi radovednosti uničili.

Kdaj je čas, da kunca peljemo k veterinarju?

Kunci so občutljivi ljubljenčki, ki bolezenske znake skrijejo. Pozorni moramo biti, če ostanejo brez apetita, če se spremenijo njihovi iztrebki (suhi, majhni), če se spremeni barva urina, če škripajo z zobmi ali postanejo manj aktivni.

Pri glodavcih so pogostejše težave z zobmi (izcedek iz oči je lahko znak), ki vodijo v težave s prehranjevanjem in iztrebljanjem. Tudi debelost pri kuncih lahko vodi v vrsto zdravstvenih težav.

Zdravstvene težave lahko preprečimo s primerno prehrano in skrbno nego (redno česanje in krajšanje krempljev s primerno opremo za nego glodavcev).

Če imamo doma več kot enega kunca, se priporoča sterilizacija oz. kastracija. Če kunce združujemo naknadno, jim je treba zagotoviti čas za spoznavanje.

Mogoče bi vas zanimalo tudi ...

Činčila

Činčile so po naravi plašne živali in je treba z njimi ravnati nežno. So zelo radovedne hišne ljubljenke, ki se vam bodo pustile crkljati.

Hrček

Za bivanje hrčki potrebujejo malo prostora in zanje je enostavno skrbeti. Po naravi so nočne živali in večino dneva prespijo.

Plazilci

Plazilci izvirajo iz različnih življenjskih okolij – od puščav do tropskih deževnih pragozdov – od tega je odvisna ureditev terarija.