O živalicah

Morski prašiček

Morski prašiček je nezahteven hišni ljubljenček, ki vam bo popestril življenje s crkljanjem.

Morski prašički spadajo med manjše domače živali med 20 in 30 cm velikosti, imajo kratke tačke in nežen kožušček najrazličnejših barv, na majhnem telesu izstopa večja glava z majhnimi ušesi. Uvrščamo jih med glodavce, med katerimi je poznanih več različnih vrst – najpogostejša vrsta je navadni morski prašiček (t.i. Cavia porcellus), ki je lahko kratkodlak ali dolgodlak. Posebno pozornost je treba posvetiti zobkom morskih prašičkov, saj jim ves čas rastejo, zato jih morajo redno brusiti.

Kakšno hrano potrebuje morski prašiček?

Morski prašički so rastlinojede živali in za zdravje potrebujejo veliko hrane z vlakninami za zdravo prebavo. Zaradi pravilne obrabe zobkov morski prašički potrebujejo seno in zelišča. V prehrani morski prašiček nujno potrebuje tudi vitamin C – zato mora uživati hrano bogato s tem vitaminom.

Prevelike količine hrane lahko preobremenijo prebavni trakt, ne ponujamo mu mehkih solat, čebule, krompirja, oreščkov in semen.

Kako uredimo bivalni prostor za morskega prašička?

Za morskega prašička izberemo klasično kletko s plastičnim dnom in kovinskimi rešetkami z debelejšim razmikom. Morski prašiček potrebuje prostor, zato naj bo kletka čim večja, za dodatno gibanje pa lahko poskrbi tudi ograda za glodavce iz več sestavljivih elementov. Ogrado lahko poljubno sestavimo in povečujemo, če ljubljenček potrebuje več gibanja, dobro pa jo je zaščititi z zaščitnim pokrivalom – senčnikom, ki ščiti pred soncem in drugimi živalmi na prostem.

Bivališče morskega prašička opremimo z lesnimi briketi ali žaganjem (nastil), ki ga je treba redno menjati. Za skrivanje morskemu prašičku uredimo tudi kakšno hišico ali polico, pod katero si lahko uredi skrivališče. Za prehranjevanje pa potrebuje posodo za hrano in vodo (lahko tudi napajalnik).

Kakšno nego potrebuje morski prašiček?

Nega morskega prašička ni zahtevna, pozorni moramo biti na zobke in kremplje. Slednje je treba vsaj enkrat mesečno postriči s posebnimi škarjami za kremplje, da ga predolgi krempeljčki ne bi ovirali pri gibanju. Pri dolgodlakih morskih prašičkih se priporoča tudi redno česanje s krtačo za glodavce (in po potrebi tudi striženje in kopanje v topli vodi – brez uporabe mil).

Morski prašiček je družabno bitjece in bo vesel vaše družbe, namenite mu svoj čas, igrajte in crkljajte se z njim, da ne bo postal osamljen ali žalosten. Še najbolj mu bo prijala družba še enega morskega prašička.

Vedeti je treba, da te male živalice spolno zrelost dosežejo zelo hitro (samičke v štirih tednih, samčki pa v sedmih tednih) in se lahko razmnožujejo skozi vse leto. Samičke navadno skotijo do največ 5 mladičkov, saj imajo samo dva seska, zato pa so tudi tako dolgo breje (približno 70 dni). Mladički pa hitro postanejo samostojni, že po nekaj dneh, čeprav se lahko pri samički dojijo tudi tri tedne, pri tem pa uživajo tudi trdno hrano.

Mogoče bi vas zanimalo tudi ...

Skobčevka

Priljubljene in družabne hišne ljubljenke vam lahko z vragolijami popestrijo dan in vas razveseljujejo z značilnim oglašanjem.

Morski prašiček

Morski prašiček je nezahteven hišni ljubljenček, za zdravje potrebuje hrano s C vitaminom in hrano, s katero si lahko obrusi zobke.

Nimfa

Nimfe so srednje velike sobne ptice, ki niso zahtevne in so primerne tudi za začetnike, saj so zelo družabne male živali.