O živalicah

Skobčevka

Vse kar morate vedeti o skopčevki

Skopčevka se predstavi

Skobčevke so izjemno priljubljene in družabne hišne ljubljenke, ki vam s svojimi vragolijami popestrijo dan in razveseljujejo s svojim značilnim oglašanjem. Naravna barva skobčevk je zelena, vendar lahko izbirate med številnimi gojenimi barvnimi različicami.

Skobčevke so majhna sobne ptice, ki niso zahtevne in so zato primerne tudi za začetnike. Zrastejo približni 18 cm v dolžino z repom vred in kot odrasle tehtajo 30 – 40 gramov. Povprečna življenjska doba skobčevke je okoli 7 let, lahko pa dočakajo tudi mnogo več. Skobčevke izvirajo iz suhih travnatih pokrajin Avstralije, kjer živijo v jatah, velikost jat pa je odvisna od količine hrane in vode v okolju. Skobčevke so izrazito nomadske in se veliko selijo, ko iščejo hrano in vodo. So torej izrazito družabne živali in potrebujejo veliko vaše pozornosti.

Lahko si omislite tudi dve skobčevki, da eni sami ne bo dolgčas. Skupaj sta lahko dva samčka, dve samički ali parček, saj so skobčevke zelo rade v družbi in se med seboj odlično razumejo. Po spolu jih ločimo po obarvanosti voščenice, to je področje nosnic tik nad kljunom, ki je pri samčkih obarvano modro, pri samičkah pa je svetlo rjave barve.

Namestitev skopčevke

Skobčevka potrebuje primerno veliko kletko, ki jo postavite v prostor, kjer se vi in vaša družina največ zadržujete. Izogibajte se kuhinji, kjer nastajajo različni hlapi od kuhanja in so za ptico pogosto nevarni. Kletka ne sme biti na prepihu, vlagi, izpostavljena direktni sončni svetlobi ali tik ob grelnih telesih. Velikost kletke je odvisna od velikosti odrasle ptice, števila ptic v njej, prostora ki ga imate na voljo, vaših finančnih zmožnosti in seveda tudi od časa, ki ga bo ptica preživela v kletki.

Ptica mora imeti dovolj prostora, da si pretegne krila in leti od palčke do palčke, da pleza in se igra. Kletka naj ima več palic različnih debelin, da si ptica razgibava noge. Rešetke morajo biti dovolj skupaj, da ljubljenka ne more potisniti glave skoznje. Kletke z ločenim dnom in vrhom je enostavneje čistiti. Kletka naj bo izven dosega psov in mačk, na svetlem in dvignjenem prostoru. Dno kletke posujte s čistim, suhim in vpojnim nastilom, ki ga je potrebno redno menjavati. V kletki naj bodo posodice za vodo in hrano, pa tudi igrače kot so gugalnica, lestev, ogledalo, zvonček in podobno, s katerimi se skobčevka zamoti in igra.

Skobčevke so zelo občutljive na stres. Transport, prihod v novo okolje z novimi vonjavami in predmeti so za ptico stresni. Dodatno vznemirjanje ta stres samo še poveča in ljubljenka lahko tudi zboli. Ko ljubljenko prinesete domov, jo nekaj dni pustite, da se navadi novega okolja in razišče svoje novo bivališče. V začetku je tudi ne spuščajte iz kletke, dokler se dodobra ne spoznate, saj se lahko sicer nenadoma prestraši in se poškoduje. S skobčevko se od začetka veliko pogovarjajte. Sčasoma ji lahko iz roke ponudite hrano in kmalu vam bo dovolila, da se je dotaknete. Ko vam bo povsem zaupala, jo lahko začnete spuščati iz kletke, da se dobro razgiba in raziskuje po mili volji.

Ljubljenki vsak dan nasujte svežo hrano in ponudite svežo pitno vodo. Postopoma pa skobčevko navadite na sveže sadje in zelenjavo, ki ju vedno prej operite. V kletki je obvezna tudi sipina kost ali mineralni kamen, ob katerega si lahko ljubljenka brusi kljun.

Skobčevke obožujejo kopeli in voda jih stimulira, da si čistijo perje. Napolnite stekleničko s čisto, toplo vodo in z njo poškropite vašo ptico. Razpršene kapljice vode bodo tople in tako se ptica ne bo podhladila. Preden poškropite ptico, temperaturo vode preizkusite na svoji roki. Skobčevki lahko kupite ptičjo kopel, jo napolnite s toplo vodo, ki ji dodate še sprej za perje.
Skobčevke so inteligentne in družabne, zato potrebujejo veliko stimulacije iz okolja, ki jo zagotovite s pomočjo različnih igrač. Ptica se skozi igro zamoti, razvija svoje spretnosti in se razgibava. Igrače morajo biti iz trpežnih in kakovostnih materialov, ki jih ptica ne more zaužiti in se z njimi poškodovati. Priporočljivo je ljubljenki ponuditi čim več igrač, ki jih menjavate in so tako ljubljenki dalj časa zanimive. Igrače ne smejo biti nadomestilo za človeško bližino.

S ptico se vsak dan pogovarjajte in igrajte. Poleg tega pa vaši skobčevki tudi omogočite izhod iz kletke in prosto letanje po stanovanju. Tako si krepi mišice, se razgiba in porabi energijo, svobodno letanje po stanovanju pa dobro vpliva tudi na njeno psihično počutje. Pred izpustom zaprite vsa okna, zagrnite zavese in zastrite ostale steklene površine, da se ptica ne bo zaletela v steklo.

Prehrana skopčevke

Skobčevke so semenojede ptice, ki se v naravi hranijo pretežno s semeni različnih trav in plevelov ter pšenico. V ujetništvu je njihova osnovna hrana kakovostna, popolna in uravnotežena semenska mešanica, ki vsebuje vse potrebne vitamine in minerale. Poleg semenske hrane pa je potrebno skobčevki ponuditi tudi različno sveže sadje in zelenjavo kot so korenček, radič, brokoli, jabolka, breskve, banane in druge vrste sadja in zelenjave, ki pa jih vedno prej operite.

Ptico na svežo hrano prej navadite tako, da ji sprva dajete le manjše količine, sicer lahko pride do prebavnih motenj. Skobčevki nikoli ne dajajte avokada, jajčevca, rabarbare, krompirjevih ali paradižnikovih listov, jabolčnih pečk, tobaka, alkohola, kave, čokolade, čaja, breskvovih, češnjevih, slivovih, mareličnih pečk ali arašidov. Prehrano skobčevke lahko občasno popestrite tudi z drugimi priboljški kot so kuhane testenine, polnozrnat kruh ali komercialnimi poslasticami za ptice.

Vsak dan naj ptica dobi čisto posodo s svežim obrokom hrane in čisto pitno vodo. Poleg hrane je skobčevki priporočljivo dodajati tudi vitaminski dodatek, saj je v osnovni hrani za ptice pogosto premalo vitaminov.

Zdravje skopčevke

Skobčevke so precej zdrave živali, vendar se kljub temu lahko zgodi, da vaša ljubljenka zboli. Spoznajte vašo novo ljubljenko, njeno obnašanje in telesni izgled. Redno tipajte njeno prsnico in perje. Tako boste hitro ugotovili kakšna odstopanja v njenem obnašanju ali videzu. Ptice, ki jih imamo v stanovanju, so v naravi plen drugih živali, zato nagonsko skrivajo znake bolezni in ko jih opazite, je bolezen običajno že močno napredovala.

Bolezni se pri skobčevkah najpogosteje pojavijo zaradi nepravilne namestitve, nege in napačne prehrane. Vlaga, prepih, umazanija, nenadne spremembe temperature, neprimerna, plesniva ali drugače pokvarjena prehrana in stres lahko povzročijo pojav različnih okužb z bakterijami, virusi, glivicami ipd. Pogosti klinični znaki bolezni so neješčnost, apatičnost, izpadanje ali puljenje perja, srbež, težko dihanje, izcedek iz oči ali nosnic, oslabelost, driska, dihanje z odprtimi usti, nasršeno perje ipd.

Če pri svoji ljubljenki opazite katerega od teh znakov, jo je potrebno takoj odpeljati k veterinarju. Nekatere bolezni se lahko prenesejo z živali tudi na ljudi, zato poskrbite tudi za svojo higieno in si po vsakem stiku z živaljo umijte roke. Večino teh obolenj zlahka preprečite z ustrezno oskrbo vaše ljubljenke. Redno čistite in razkužujte kletko, menjavajte nastil, čistite posodice za hrano in vodo in poskrbite za pravilno in kakovostno prehrano, ki vsebuje vse potrebne hranilne snovi.

Tudi v stanovanju preži na ptico veliko nevarnosti. Kadar je ljubljenka spuščena, odstranite vse električne kable, strupene rastline, čistila, ostre predmete in druge gospodinjske pripomočke, ob katere bi se lahko poškodovala.

Oprema za skopčevko

Primerna kletka, semenska mešanica za nimfe oz. srednje papige, napajalnik, krmilnik oz. posodico za hrano, priboljški, vitaminsko mineralni dodatki, peščen papir, igrače, sipina kost, pesek, sprej za perje in razkužilo.

Ob nakupu živali vas prosimo, da razumete, da so to živa bitja. Vse živali pri nas so pregledane in pod stalnim veterinarskim nadzorom. Od trenutka, ko živali zapustijo našo trgovino niso več pod nadzorom in zato ne moremo odgovarjati za njihovo zdravje. Iz istega razloga jih po opravljenem nakupu ne moremo več zamenjati.

Zakonodaja, ki ureja gojenje in oskrbo hišnih ljubljencev:
Zakon o zaščiti živali
Pravilnik o zaščiti hišnih živali
Odredba o bivalnih razmerah in oskrbi živali prosto živečih vrst v ujetništvu.

Mogoče bi vas zanimalo tudi ...

Nimfa

Nimfe so srednje velike sobne ptice, ki niso zahtevne in so primerne tudi za začetnike, saj so zelo družabne male živali.

Hrček

Za bivanje hrčki potrebujejo malo prostora in zanje je enostavno skrbeti. Po naravi so nočne živali in večino dneva prespijo.

Skobčevka

Priljubljene in družabne hišne ljubljenke vam lahko z vragolijami popestrijo dan in vas razveseljujejo z značilnim oglašanjem.